Design Központ

2005-2018, Budapest, Erzsébet tér
Design Központ

MAGYAR DESIGN KÖZPONT / DESIGN TERMINÁL BUDAPEST

 Távolsági autóbusz-pályaudvar átalakítása

Budapest, Erzsébet tér

Országos pályázat: 1. helyezett

Pályázat éve: 2005

 

Tervezés: két ütemben: 2005-2006.; 2013

Kivitelezés: két ütemben: 2006-2010; 2013-2014

 A magyar design 21. századi központját az 1949-ben autóbusz-pályaudvarnak épült és hosszú évtizedeken át távolsági buszokat indító és fogadó, egykor nagy utasforgalmat bonyolító épületegyüttesbe kívánták kialakítani. A pályaudvar, amelyet a modernista/funkcionalista építészet egyik legkiválóbb és egyben egyik utolsónak megépült emblematikus alkotásának tekint a magyar építészettörténet, Budapest belvárosában, az Erzsébet téren alig nyolc hónap alatt épült meg Nyíri István építész tervei alapján. Az együttes két eltérő méretű épületből (indulási- és fogadócsarnok) és az azokat összekötő kétszintes peronhídból (poggyászperonból) állt.

 

Az időközben több átalakításon átesett és már hosszabb ideje üresen álló, de eredeti értékeit még mindig őrző együttesnek Magyar Design Központként (későbbi elnevezése: Design Terminal) történő hasznosítására a 2005-ben kiírt pályázat nyerteseként kezdtük meg a tervezést. A főépületnek tekinthető nagyobbik épület (indulási csarnok) földszintjéből – építészeti adottságait maximálisan kihasználva – egy többfunkciós, flexibilis installációs- és speciális világítási rendszerrel felszerelt kiállítóteret alakítottunk ki, amely az emeleti galérián folytatódott. Tervünkben a belső kiállítótér kültéri folytatása lett a poggyászperon innen nyíló fedett-nyitott emeleti galériája is. Ez alatt, már a téri szinten, szintén kiállításokra vált alkalmassá az egykori peron, és innen indultak az autóbuszos városi design-körjáratok is. A kisebbik épület, az egykori fogadócsarnok földszintjére éttermet, karzatára az étteremhez kapcsolódó, terasszal kiegészített kávéházat és cukrászdát, emeletére az intézmény irodáit, valamint egy reprezentatív tárgyalót terveztünk. 

 

 

 

 
 
 

A terveink szerint lezajlott felújítás ellenére a Magyar Design Központ csak évek múlva és akkor is csak részlegesen kezdte meg a működését az épületben. Mindeközben, a helyszín és a közvetlen környezet rohamos felértékelődésének köszönhetően 2013-ban kisebb technikai változtatások történtek: a továbbiakban étteremként üzemelő nagyobbik épület üvegfalú főhomlokzatának földszinti üvegtábláit nyithatóvá tettük és hasonló módon alakítottuk át a kisebbik épület földszinti portálszerkezetét is.