Szeged Piarista Gimnázium Rendház Templom

Tervezés: 1996–1997 Kivitelezés: 1997–1999, Szeged, Bálint Sándor u. 12.
Meghívásos pályázat: 1 helyezett

SZEGEDI PIARISTA GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM ÉS TEMPLOM

Mivel 1990 után a piaristák nem tudták visszaszerezni egykori szegedi iskolapalotájukat, lakótelepi környezetben kezdtek új iskola építésébe. Meghívásos pályázat nyerteseként több ütemben terveztük a fejlesztést: eddig megépült a hat évfolyamos gimnázium, a tornacsarnok, a kollégium, a rendház, a templom és a szabadtéri sportpálya, de a három hektáros területen további bővítéseknek is jut hely. A beépítésben megvalósuló építészeti szándék a terület folyamatos birtokbavétele, a közösség tagjai – diákok és tanárok, szerzetesek és civilek – számára jól használható, artikulált terek létrehozása tradicionális térszervezéssel és az épületszerkezetek belső esztétikai logikájának kifejtésével.

A gimnázium tanulmányi épületszárnyait háromszintes, kerengős udvar köré szerveztük. A földszinten természettudományi előadókat, szertárakat, laborokat, az első és második emeleten 12 tantermet és 12 fakultációs termet alakítottunk ki. Keleten van a fizikum, délen a biológikum, nyugaton a kémikum: az égtájakat a kápolna déli homlokzatán napóra jelöli. Az északi szárny földszintjén helyeztük el a 400 adagos melegítőkonyhát, fölötte az igazgatói és tanári irodákat, a másodikon pedig a 200 fős színháztermet.

 
 
 

Minden szárnyba külön lépcsőt terveztünk, megnövelve a választható közlekedési irányok számát és a ház szabadságfokát: ezzel egyrészt eloszlik a forgalom, másrészt ki lehet kerülni nem kívánt találkozásokat is. Szintenként fontos egyedi tereket, helyiségcsoportokat is elhelyeztünk: a földszinten klub-büfét, éttermet, tornatermet és könyvtárat; az első emeleten tanácstermet, nagytanárit rajztermet és kápolnát; a másodikon zenetermet és színpadot. A tornateremben függönyökkel három részre osztható, 45x21 méteres küzdőteret, 150 fős lelátót és konditermet is kialakítottunk. A gimnázium belső díszudvara nyáron természetes szabadtéri színpadként is működik a teraszokkal. Az aula északkeleti emeleti sarkából nyílik a kollégium-rendház épületébe vezető híd. Ebben a keleti tájolású szárnyban a földszinten és az első emeleten 4-6-8 fős kollégiumi hálókat és közösségi helyiségeket, a második emeleten, illetve a tetőtérben kétszintes rendi lakásokat, étkezőt és könyvtárszobát alakítottunk ki. A kollégiumépület előtti telekrészen épült meg a 400 fős piarista templom és a sekrestye-szárny. A hátsó telekrészen megépült egy gyepes atlétikapálya, 200 méteres gumiburkolatú futópályával és egy aszfaltburkolatú szabadtéri labdarúgópályával.

Fotó: Szathmáry Zoltán, Reischl Júlia, Szántó Tamás

Publikációk:

https://www.szepi.hu/piarista/evkonyv/95/uj_isk.html