Balatonfüred Radnóti Miklós Általános Iskola tornacsarnoka

2017, Balatonfüred

A beruházó által megfogalmazott fejlesztési elképzelés és a meglévő építési helyszín, épület adottságainak elemzése alapján arra jutottunk, hogy az iskolaépület É-i szárnyát a meglévő kisméretű tornaterem vonaláig visszabontjuk és a csatlakozó új tornatermi szárnyat innen kötjük be.

 

A jelenleg, megfelelő méretű tornaterem nélkül működő általános iskolához csatlakozva egy nagy alapterületű 8 m átlagos belmagasságú egyterű épületet terveztünk, szabályos méretű kosárlabdapályával, amelyben a pályához közvetlenül kapcsolódva 299 férőhelyes lelátót biztosítottunk. Fontos szempont volt, hogy az épület térszervezése egyértelmű,áttekinthető legyen A tervezett új tornaterem  tömegét a kosárlabdapálya vízszintes és függőleges méretrendje alakította.  A homlokzat szerelt hőszigetelt kingspan panelekkel alakítottuk ki. Színét a meglévő épülettel harmonizáló, világos fehérszínben határoztuk meg. A nagy fesztávolságú acéltartók és vonóvasak a belső térben jelennek meg.

A külső homlokzat méretes tömegét, egy az új bővítésen végigfutó árkáddal próbáltuk humanizálni. Az árkád oszlopai acél maggal készült oszlopok, fa betéttel. Fix árnyékoló szerkezettel kiegészítve. Ezekre reményeink szerint idővel repkény fog futni.

 

 

A tervezés során a gazdaságosságot az alacsony üzemeltetési költségek tervezhetőségét az épület teljes élettartamára vetítve vettük figyelembe. (strapabíró de alacsony, karbantartási igényű anyagok, szerkezetek, energiatakarékos rendszereket, berendezéseket terveztünk be )

Az energiatudatos szempontok is közrejátszottak, az épület tájolásának meghatározásánál, az :.É felé tájolt ablakok,egyenletes szórt fényt biztosítanak (kevesebbszer kell majd lámpát kapcsolni) A félig földbe süllyesztés kis lehűlő felületet eredményez. Az oldalhomlokzaton és a tetőn nyitható ablakokkal gravitációs szellőzéssel a tér gépészeti rendszerek nélkül átszellőztethető. A belső térben akusztikai falburkolat alkalmazásával a zajterhelést csökkentettük.

 
 

Publikácio:

https://www.youtube.com/watch?v=y6i8ah7Vaac

https://index.hu/mindekozben/poszt/2018/08/08/zsenialis_queen-feldolgozassal_lepte_meg_a_vilagot_az_altalanos_iskolas_kosarlabdacsapat/