Káptalanfüred Vitorláskikötő

2023, Balatonalmádi

A tervezési programból indulva egy olyan épületet szerettünk volna tervezni, amely szűkebb és a tágabb környezetének meglévő beépítési struktúrájára figyel, erre reagál.

 Az épület építészeti kialakítása is nyitott rendszerű. A hangárt körbeölelő terasz nyitott és zárt megoldása segít a tömeget lelépcsőzni, valamint olyan tereket hoz létre, amely funkcionális szempontból jól használhatóak. Az egyik cél volt, hogy beépítési vonalával, funkcionális kialakításával (pl.szauna) a szomszédos strandokat között egy kapcsolat tudjon kialakulni. Lényeges szempont volt, hogy a telek és a Balaton közötti alulhasznosított területet bevonja a felső területbe. Kultúrált módon lehessen közvetlenűl elérni a partot. Építészeti értelemben, egy olyan házat terveztünk, amely a lehető legkisebb mértékben jelentsen terhelést a környezetére, ezért  pl. építőanyagként, olyan anyagokból építkeztünk, amely természet közeliek:

a fa különböző formájában fog megjelenni, a fémlemez burkolat a tetőre fog kerülni, újrahasznosított karbonát lemez, valamint alapozásként betont terveztünk. Ez azt is jelenti, hogy a ház lebontható, áthelyezhető, anyagai ujrahasznosíthatóak. Üzemelési költségek lefaragása miatt talajszondákat terveztünk, a nyári időszakban a hangártér normális klimatikus viszonyait, természetes gravitációs átszellőztetéssel biztosítjuk, télen pedig a napsütést használjuk a csarnok temperálására.